Μπορούμε να βάλουμε «τέλος» στις κακές διατροφικές συνήθειες;

Οι ειδικοί λένε πως μπορούμε έχοντας στο νου μας μερικούς απλούς κανόνες (πηγη συνοπιτικων πληροφοριων περιοδικό Γονεις):

  • Δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα. Τα παιδιά συνηθίζουν να μιμούνται τους γονείς τους. Για αυτό η λύση είναι μια. Καντε καθημερινά επίδειξη των καλών συνηθειών. Δώστε πρώτοι το παράδειγμα. Αν τρώτε φρούτα και λαχανικά, αν τρώτε πρωινό, κάθεστε στο τραπέζι για φαγητό, αποφεύγετε το τσιμπολόγημα κτλ το πιο πιθανό είναι να θελήσουν και τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο τουλάχιστον κατα ενα μεγάλο ποσοστό. Οι ειδικοί λένε ότι η επανάληψη κατανάλωσης μιας τροφής για την οποια δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφερον το παιδι, μπορει να οδηγήσει στην δοκιμή έως και στην κατανάλωση του στο τελος.
  • Μην απαγορεύετε. Αργά ή γρήγορα τα παιδιά θα εκτεθούν σε λιχουδιες που ισως απαγορεύετε. Σε μια έρευνα που έγινε σε Κρατικό Πανεπιστήριο της Πενσυλβανια αφου δόθηκε ενα κανονικό μεσημέριανό, οσα ελεγαν οτι χορτασαν τα πηγαιναν σε ενα δωματιο γεματο με λιχουδιες (σοκολατες κτλ). Τα παιδια των περιοριστικών γονιών εφαγαν τις περισσοτερες. Με αλλα λογια ειχαν μαθει οτι οταν τετοια σνακ ειναι διαθεσιμα, ειναι προτιμοτερο να τα φανε γιατι στο σπιτι τους δεν θα τα βρουν! Αρα λοιπον, ειναι καλυτερα να τα ενταξετε στη διατροφη τους σε συγκεκριμενες ποσοτητες και στιγμες
  • Οταν ολες οι προσπαθειες να πεισετε το παιδι σας να φαει κατι εχουν αποτυχει δοκιμαστε να «πειραξετε» λιγο τις  γευσεις πχ του σπανακιου με λιγο τυρακι, ή με εναλλακτική μορφή πχ κροκετες σπανακιου ή και μπροκολου!
  • Ολοι μαζι στο τραπεζι. Ακομα και αν ο ενας γονιος δουλευει ή ακομα και αν εχετε παραγγειλει απ εξω ειναι σημαντικο να κοψετε μια σαλατα και να καθισετε στο τραπεζι και οχι στον καναπε και οχι μπροστα στην τηλεοραση. Ερευνες δειχνουν οτι οι οικογενειες που τρωνε εστω και μια φορα μαζι τρεφονται πιο σωστα απο οσους τρωνε χωριστα.
  • Μην δεχεστε το οχι παντα! Στα νηπια θα χρειαστει να δωσετε να δοκιμασουν ενα τροφιμο τουλαχιστον δεκα φορές. Οσο πιο πιεστικοι γινεστε τοσο πεισμωνουν. Πεταξτε του το μπαλακι. Δεν θελει να φαει κρεας με κολοκυθακια; Η επομενη επιλογη του ειναι κρεας με σαλατα αλλιως θα μεινει νηστκό. Μην πτοειστε απο τα δικα σας συναισθηματα στεναχωριας. Υπαρχουν τα επομενα γευματα πχ το απογευματινο που θα δωθει στην ωρα του κανονικα. Στοχος ειναι να καταλαβει με ηρεμο τονο οτι οι γονεις του δεν αστειευονται.
  • Μπειτε στην κουζίνα: αφηστε το παιδι να ανακατευτει με τις πρωτες υλες και με την παρασκευη του φαγητού (παντα με την επιβλεψη σας εννοειται και με «αρμοδιότητες» αναλογα με την ηλικια του). Θα νιωσει μεγαλυτερη ασφαλεια – ιδιως αν «φοβαται» καποιο τροφιμο – δωστε τους απο πριν τις επιλογες της ετοιμασιας του μενου (π.χ. σπανακι σημερα ή φασολακια;)

Σχολιάστε