Παιδιά και μερίδες

Διάβασα ότι σε ένα παιδί μέχρι περίπου τα 5 χρόνια του αν θελουμε να υπολογισουμε τις μεριδες που πρεπει να τρωει, υπολογιζουμε 1 κουταλια της σουπας για καθε ειδος φαγητου. Για παραδειγμα, εχει κοτοπουλο με πουρε και αρακα υπολογιζουμε μια κουταλια αρακα + μια πουρε + λιγο κοτοπουλο.

Ειρήνη μου αυτό ισχύει; Και αν ναι απο ποιο σημειο και μετά θα πρεπει να κινητοποιηθούμε σε περιπτωση που το παρακανει; Έχουμε και με τα φρουτα καποιο οριο που αν επαναλαμβανετε (δεν μιλαμε για μια μερα και δυο) θα πρεπει να εχουμε το νου μας;

Ενα παραδειγμα ειναι με το χυμο τυπου smoothies που φτιαχνω σε κορη και ανιψιο (με γαλα και φρουτα οχι παγωτο) οπου κατεβαζουν για την πλακα απο ενα νεροποτηρο μεγαλο και ζητανε και αλλο. Ισως εδω ειναι και φρουτα συγκεντρωμενα (3-4 δια τα ποτηρια που βγαινει) αλλα με το φαγητό;

Ευχαριστώωωω 🙂

4 thoughts on “Παιδιά και μερίδες

  1. Καλησπέρα, Εύη μου! Πολύ καλό το ερώτημά σου. Καταρχήν, να επισημάνουμε ότι οι απαιτήσεις για κάθε παιδί είναι διαφορετικές και πρέπει να εξατομικεύονται. Το είδος της ζωής (δραστηριότητα) επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το άθροισμα των ημερήσιων θερμίδων.
    Σε γενικές γραμμές, ένα παιδί από 1-3 ετών χρειάζεται περίπου κατά μέσο όρο 1300 θερμίδες, ενώ από 4-6 ετών 1700 θερμίδες.Πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται 85 θερμιδες ανά κιλό βάρος σώματος. Το 10 με 15% της παραπάνω διατροφής πρέπει να αποτελείται απο πρωτεϊνη (γάλα, ψάρι, αυγό, κρεας). Πιο πρακτικά, (για παιδιά από ένα εώς τριών ετών) αυτό αντιστοιχεί σε τρία ποτήρια γάλα ανά ημέρα και σε κρέας/ψάρι: 20 γραμ. ανά κύριο γεύμα (μεσημέρι –
    βράδυ), 30 γραμ. τυρί ή αντί για τυρί: αυγό. Τα φρόυτα μπορεί να είναι άνετα μέχρι πέντε ημερησίως και αυτό γιατί είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, νερό και άπεπτες φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
    Επειδή όμως έγινα κουραστική. οι ποσότητες που αναφέρεις είναι σωστές, ειδικά όσον αφορά τον υδατ/κα (πατάτα/αρακάς), μιλώντας, πάντα, για κουταλιές γεμάτες.

  2. Ευχαριστούμε πολύ Ειρήνη για την απάντησή σου. Κουραστική δεν γίνεσαι καθολου!!! Οι πληροφορίες που δινεις ειναι χρησιμοτατες και η αναλυση τους εξυπηρετει εκεινους που μετρανε με θερμιδες, εκείνους που χωριζουν το πιατο σε μερη αλλα και εκεινους που πανε με το ματι (π.χ. τις κουταλιες της σουπας)

  3. Τέλος, η μέθοδος της διαιτητικής αντιμετώπισης, εάν υπάρχει θέμα παχυσαρκίας, εξαρτάται από το βάρος του παιδιού. Κινητοποιούμαστε πολύ δραστικά, όταν ένα παιδί είναι βαρύτερο πάνω από το 60% του επιθυμητού βάρους, με μία υποθερμιδική δίατα, αλλά αυτό αφορά παιδιά από πέντε ετών και πάνω.Σε άλλη περίπτωση, χορηγείται μια διατροφή συντήρησης (αυτή που ανέφερες και εσύ), μέχρι το βάρος αυτό να εξισωθεί με το αναμενόμενο για την ηλικία του και το ύψος του.
    Ελπίζω, Εύη μου, να σε κάλυψα.. Φιλάκια!!!

    • ευτυχως μεχρι στιγμής δεν εχουμε θεματακια βάρους, Θυμαμαι οτι παρατηρουσα το βαρος της με το που εκλεισε ο 1ος χρονος που λενε οτι ειναι σημαντικο για την μετεπειτα εξελιξη των παιδιων. Αλλα δυστυχως το θεμα των κιλων και ιδιαιτερα στα παιδια, ανα πασα στιγμη μπορει να αποτελεσει προβλημα για ολους και ιδιαιτερα τους γονεις που φερουν την ευθυνη των παιδιων

Σχολιάστε