Archive | 30 Ιανουαρίου, 2013

Τιμωρια;

Πότε βάζουμε μια τιμωρία; Πετυχαινουμε κατι με αυτο; Την κανουμε με τον σωστο τροπο; Ειναι σωστο μετρο η τιμωρια;

Σίγουρα ο καθε ενας απο εμας εχει καποια αποψη και καποια εφαρμογη. Προσωπικα δεν μου αρεσουν τα ακραια μετρα, αν και παλι το ακραιο ειναι σχετικο για τον καθενα. Εγω θα μιλησω για τα αντικειμενικά ακραια.

Ενα παιδι ειναι ενας εκκολαπτομενος ενηλικας και η συμπεριφορα μας αποτελει παραδειγμα για την εξελιξη του χαρακτηρα του.

Πολλες φορες τα παιδια χτυπανε, φωναζουν, φτυνουν, βριζουν κτλ

Η λεκτικη προειδοποιηση, η επεξηγηση, η συζητηση σιγουρα ειναι τα πρωτα μιας και πρεπει να δωσουμε να καταλαβει γιατι μια συμπεριφορα είναι λαθος. Οταν ομως επαναλαμβανομενα απο το ενα αυτι μπαινουν και απο το αλλο βγαινουν μαλλον πρεπει να αλλαξουμε τροπαριο.

Η τιμωρία ως συνέπεια κάποιας συμπεριφοράς έχει σκοπό να εκπαιδεύσει στο τι είναι σωστό και τι λάθος. Σίγουρα θα γκρινιαξει, θα φωναξει περισσοτερο, θα σηκωθει, θα…θα… θα… αναλογα με το ειδος της τιμωριας και την ηλικια του παιδιου.

Ενα απο τα πιο συχνα λαθη που γινονται ομως ειναι η ευκολη υποχωρηση και οι μπερδεμενες «απειλες».

Σκηνή πρωτη: «δεν θα πας στις κουνιες αν δεν μαζεψεις τα παιχνιδια σου»!!!

Σκηνή δεύτερη: παιχνιδια στο πατωμα, το παιδι να φευγει για τις κουνιες και η μαμα να μαζευει τα παιχνιδια!!!
Συμπερασμα; Λογια, πραξεις μηδεν και απειλες χωρις αποτελεσμα αρα ξανακανω το ιδιο και προκειμενου να ησυχασει το κεφαλι της μαμας, φευγει το παιδι και τα μαζευει η ιδια και πιο γρηγορα…
Η ακυρωση του ενος γονιου προς τον αλλων ειναι μεγαλο κομματι

«αααα μπαμπα η μαμα με εχει τιμωρια» «ελα μωρε, τιμωριες και βλακειες πηγαινε εκει και κανε αυτο»!!!

Ποσες φορες το εχω συναντησει γυρω μου… ποσο δεν αντιλαμβανεται ο «καλος» γονιος ποσο ακυρωνει τον «κακο», οτι δεν γινεται τοσο καλος οσο νομιζει, ποσο δεν εχει ιδεα σε τι κατασταση ειναι ο «κακος» γονιος οταν εβαλε το παιδι του τιμωρια και του ισοπεδωνει την οποια προσπαθεια διαπαιδαγωγισης. Και γελαει και απο πανω. Ποσο μικρο ειναι το μυαλο καποιων ανθρωπων μερικες φορες!

Σε ολα τα πραγματα ποσο μαλλον στην τιμωρια και στην διαπαιδαγωγηση οι γονεις πρεπει να ειναι ενα!

Δεν βγαζουμε εκει αντιπαλοτητες ουτε θα δειξουμε ποιος ειναι ο κακος και ο καλος. Δεν υπαρχει κακος και καλος!!! Οι γονεις ειναι μια «γροθια» και  μια αγκαλια που μαθαινει, διδασκει, θετει τις σωστες βασεις για το παιδι. Και το πιο βασικο ειναι η ισορροπια. Αλλιως δημιουργειται μπερδεμα

Δεν θελει κοπο θελει τροπο

Φτου φτου φτου να μην την ματιασω η μικρή μου με τον υπνο δεν μας ταλαιπωρησε καθολου. Απο πολυ νωρις κοιμοταν απο τις 11 το βραδυ μεχρι τις 10-11-12 το πρωί. Τι ευτυχία για νεα μαμα! Επιπλεον το μεσημερι γυρω στις 2 με 4 αναλογα την ωρα που ειχε ξυπνησει κοιμοταν παλι.
Μεγαλωνοντας λιγο την ωρα που πηγαινε για υπνο επαιρνε και κανα 2 βιβλια και τα διαβαζε στα ζωακια της. Αυτο ειναι κατι που της το εκανα αρχικα για να αρχισει να «διαβαζει» σε καποιον αλλον αυτα που της ειχα πει εγω. Τα αποτελεσματα ειναι εντυπωσιακα γιατι περα απο οτι βοηθαει στην αφηγηση και στην μνήμη, ειναι και ενα σπουδαιο εργαλειο για να δεις τι αφομοιωνει το παιδι, τι κραταει, τι του κανει περισσοτερο εντυπωση. Δεν ειναι λιγες οι φορες που την ακουω να λεει «πρεπει να ζητησεις συγνωμη γιατι δεν ηταν σωστο αυτο που εκανες» ή «ευχαριστώ μαμάαα – της λεει η κουκλα της –  που …»
Με τον καιρο ο υπνος ο μεσημεριανος αρχισε να κανει κοιλια. «οχι δεν θελω να παω για υπνο» κτλ. Κανενα προβλημα αλλα η δεσποινις ξυπναγε και πιο νωρις και κοιμοταν και πιο αργα. Οι ιστοριες των μωρων /κουκλιων / ζωων εδιναν και επαιρναν και ο υπνος πηγαινε ολο και πιο πισω. Και τωρα που γραφω την ακουω να φτιαχνει ιστοριες και να αλλαζει την φωνη της αναλογα με το ποιο κουκλι μιλαει.
Στην αρχη την αφησα να κουραστει, μετα την εβαζα πιο νωρις το βραδυ. Καποιο βραδυ μαλιστα ήταν 3 ωρες παρακαλω στο κρεβατι της και ακομα δεν ειχε κοιμηθει! Αυτα γυρω στο καλοκαιρι.
Οποτε καποια στιγμη εκει που μιλαγαμε για το τι κανει και τι δεν κανει και τοσο να τρωμε και πώς οι τροφές μας βοηθανε να μεγαλωσουμε, της ειπα οτι οι βιταμινες του φαγητου μας, μενουν στην κοιλιτσα μας και περιμενουν να κοιμηθουμε για να ξεκινησουν να δουλευουν. «πω πω ακομα δεν εχει κοιμηθει αυτο το παιδι; Τί θα γίνει επιτέλους; Έχουμε πολλές δουλειες να κανουμεεεε. Πρεπει να κανουμε τα μαλλια μας λαμπεραααα, να κανουμε τα ποδια μας δυνατα για να μπορουν να τρεχουν, τα ματια μας να βλεπουν τελειαααα, το κορμι μας να ειναι γερο και να χτυπαει καλα η καρδουλααα. εεεε εσυ παιδακιιιιι μας ακους; αντε να κοιμηθεις! εχουμε δουλεια να κανουμεεεεε περιμενουμεεεε» της ειπα με αντιστοιχες αλλαγες στην φωνή.Το τι ξεκαρδισμα ακολουθησε δεν σας το περιγραφω 🙂
Αλλη μια φορα μετα απο γκρινια πηγε για υπνο, αργησε να κοιμηθει, και μετα απο μιση ωρα την ξυπνησα!Που να ξυπνησει φυσικα;»ειδες της λεω που εσυ δεν θες να κοιμηθεις αλλα το κορμακι σου εχει αναγκη απο υπνο; για αυτο αλλη φορα η μαμα δεν πρεπει να ακουει το παιδι της που λεει δεν θελω να κοιμηθω αλλα το κορμακι σου που λεει οχι οχι νυσταζω»
Ε λοιπον, λιγο οι βιταμινες, λιγο το κορμακι, λιγο ο καιρος που ισως περασε η φαση του μη υπνου τα μεσημερια λιγο πολυ κοιμομαστε και κοιμομαστε καλα 🙂 Ισως να ηταν και φαση απο τις τοσες που περνανε φυσικα.
Ισως. Το θεμα ειναι οτι ολα θελουν τον τροπο τους. Το καθε παιδακι εχει το δικο του τροπο. Ο καθε γονιος το δικο του. Αλλα για να βρεις τον τον πιο καταλληλο πρεπει να εισαι ηρεμος. Με τις φωνες εννοειται οτι γινονται χειροτερα τα πραγματα και τροφοδοτουνται αντιδρασεις. Πολλα απο τα πεισματα ειναι φασεις που κανουν τον κυκλο τους. Μενουμε σταθεροι σε αυτα που ζηταμε και ολα θα ερθουν στα ισα τους. Αλλωστε πολλες φορες κανουν δοκιμη των οριων τους. Εδω τα εκαναν πιο μωρα τωρα που μεγαλωνουν δεν θα τα κανουν;

 

Το τραγουδι του θηλασμου! Απολαυστε το και διαδωστε το!

Το ξέρατε οτι υπαρχει το τραγουδι του θηλασμου; Εγω σημερα το εμαθα και εσπευσα να το μοιραστω μαζι σας. Τοσο τρυφερο. Εχει δημιουργήθει με την ευγενική χορηγία του Πανελλήνιου Δικτύου Ομάδων Θηλασμού

Απολαυστε το και διαδωστε το!

 

πηγή: happyparenting

Πλαστικά μπουκάλια! Αφηστε την φαντασια σας ελευθερη….

Πλαστικά μπουκάλια παντού πεταγμενα. Στην καλύτερη περίπτωση στην ανακύκλωση. Παλι καλα. Αν και δυστυχως αυτα που βλεπουμε απο εδω και απο εκει σε κοινή θεα ειναι παρα πολλά.

Τί θα λεγατε αν σας ελεγα οτι μπορειτε να τα ανακυκλωσετε στο…σπιτι; Μπορειτε να φανταστειτε τι μπορειτε να φτιαξετε απο πλαστικα μπουκαλια;

Εμενα παντως δεν εφτασε μεχρι εκει. Δείτε τι βρηκα!

ιδεες και πολλές!! ιδεες

Μια ωραία ιδέα!

photo:parentsmag

Μια ωραία ιδέα να εκμεταλλευτείτε τις πετουλες που θα μαζεψετε σε μια βολτα σας στην θάλασσα.

Βάψτε τες και αφήστε τες να στεγνώσουν. Έπειτα, με ένα άλλο χρώμα ζωγραφίστε τελίτσες ή γραμμές. Στο εμποριο θα βρειτε και ματακια αν θελετε να φτιαξετε ζουζουνακια 🙂 Μην μενετε ομως μονο εκει! Αφήστε την φαντασια σας ελευθερη, παρτε τις μπογιες ανα χειρας και ξεκινηστε 🙂