Archive | 1 Ιουνίου, 2012

Μπαμπας και κορη.

Μεχρι πριν απο καμποση ωρα ακουγονταν γελια. Λιγο πριν ανεβαινε πανω του και αφου καθοταν στον ωμο του κατεβαινε προς τα κανω γελωντας οτι κανει τσουληθρα. Και ας φωναζει η μαμα οτι ο μπαμπας δεν ειναι τσουληθρα. Αλλα για εκεινη ειναι ο μπαμπας της που ειναι “μαλος και ατος = μεγαλος και δυνατος”.

Τα ατομα της δικιας μου της γενιας, λιγο πολυ την περισσοτερη ωρα την περναγαν με την μητερα τους. Οσων οι μητερες δεν δουλευαν. Ο μπαμπας συνηθως αναλαμβανε την βασικη εργασια, μετρωντας πολλες πολλες ωρες εκτος σπιτιου ωστε να φροντιζει για τις αναγκες της οικογενειας. Έτσι λοιπον οι ωρες που τον βλεπαμε ηταν σαφως λιγοτερες απο οτι της μαμας.

Ετσι και με μας. Ο μπαμπας ερχοταν το μεσημερι, εφευγε παλι το απογευμα και μετα το βραδυ. Φυσικο ειναι λοιπον η αναγκη του για ξεκουραση να ειναι μεγαλη και εμεις να εχουμε να πουμε ολα οσα θελαμε ολη την ημερα μην αφηνοντας τον σε ησυχια.

Θυμαμαι τα κυριακατικα μπανια και την κλασικη παιδικη φωνη μεσα απο την θαλασσα “μαμα! μπαμπα!! κοιτα” ή τις κλασικες βουτιες του μπαμπα για να μας σηκωσει στους ωμους του και απο εκει να βουτηξουμε στην θαλασσα με την σειρα μας.

Σαν εκπροσωπος της γενιας μου θεωρω οτι καποια πραγματα εχουν αλλαξει και απο την στιγμη που και οι γυναικες βγαινουν στον εργασιακο στοιβο τα οικογενειακα προτυπα εχουν λιγο διαφοροποιηθεί όσο αφορα τα της οικογενειας και του σπιτιου. Και οπως εχω πει και σε αλλο αρθρο, οι αποψεις μου περι στερεοτυπων ειναι πολυ συγκεκριμενες. Δεν θα τις αναλυσω εδω. Καποια αλλη στιγμη ισως.

Στα “σημερινα” χρονια υπο κανονικες συνθηκες, και σε γενικες γραμμες θεωρω οτι και οι δυο γονεις πρεπει να μοιραζονται καποια πραγματα που αφορουν το παιδι και το σπιτι και οχι μονο.

Γυρνωντας το μυαλο μου πισω, δεν εχω καποιο ουσιαστικο παραπονο απο τους γονεις μου. Μαθαμε σπουδαια πραγματα μεσα απο την σταση τους, τις συνηθειες τους και την συμπεριφορα του ενος προς τον αλλον.Δεν σας κρυβω οτι ευχομαι να εχω και εγω την ιδια διαρκεια και την ιδια ποιοτητα συναισθηματων, με μια μικρη τροποποιηση λογω γενιας. Αυτο που θα ηθελα περισσοτερο ισως ειναι λιγο παραπανω ωρες με τον πατερα μου. Λιγο χρονος παραπανω κοινων δραστηριοτητων. Με τιποτα δεν αλλαζω την σχεση μου με την μητερα μου, αλλα σαν ενηλικας πια κοιτωντας πισω νομιζω οτι θα το ηθελα.

Μιας λοιπον και οι συνθηκες αλλαζουν, αυτο που προσπαθω ειναι μιας και τωρα δεν εργαζομαι και ειμαι ολη την ημερα με το παιδι, να εχει η Φωτεινή ωρες με τον μπαμπα της. Ακομα και αν δεν με ακουνε μερικες φορες σε μικροπραγματα. Δεν ξερω ποσο χρονο θα ειναι σε θεση να περνανε μαζι μεγαλωνοντας η μικρή ή αν αυξηθούν οι οικογενειακες μας υποχρεωσεις εννοειται. Και εγω δεν θυμαμαι τον εαυτο μου απο μωρο, στην νεανικο-εφηβικη φαση αναφερονται οι εξτρα ωρες που θα ηθελα αλλα δεν πειραζει. Η ζωη ειναι στιγμες και οσο περισσοτερες ζουμε εντονα τοσο καλυτερα.

Είναι εξίσου σημαντική η σχεση του παιδιου και με τους δυο γονεις. Με τον καθε ενα προσφερονται διαφορετικα μαθηματα και η μια συμπληρωνει την αλλη

Έχουν τις δικές τους στιγμές. Οπως πχ το αλογακι μπαμπας με αναβατη κορη! Το γελιο που τους προσφερει ειναι ανεκτιμητο. Τους κοιταω και ξεπηδανε απο το μυαλο μου οι αναμνησεις των δικων μου στιγμων με μαμα-μπαμπα και ειμαι ευγνωμων για το πιο σημαντικο πραγμα στην ζωη μας. Την οικογενεια. Ειναι ευλογια. Ειναι ευλογημενος οποιος μπορει να μεταφερει εστω και στο ημισυ οσα εχει παρει απο τους γονεις του (μιλαω παντα για ισορροπημενες καταστασεις)

Διαβαστε και αυτο…..

http://www.parentsmag.gr/index.php/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/item/335-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%AC

…..νομιζω θα σας αρεσει

Μεγαλώνει! Τί πρέπει να ξέρω και τί να προσέξω;

 

 

Τις προάλλες διάβαζα ένα άρθρο της κας Αθηνάς Καρατζογιαννη για λογαριασμό του περιοδικού Parents (Οκτώβριος 2011), στο οποίο αναφέρονται σημαντικά θέματα. Λίγο όλοι πολλοί, θυμόμαστε με λεπτομέριες τον πρώτο χρόνο του λουλουδιού μας και ειμαστε σε θέση να δώσουμε πληροφορίες για το πότε σηκώθηκε, περπατησε, γελασε, ειπε μαμα κτλ. Μετά τον πρώτο χρόνο λίγο πολύ χαλαρώνουμε και αφού βλέπουμε ότι έχει πάρει την σειρά της ανάπτυξής του, χαλαρώνουμε λίγο περισσότερο. “

“Στην ηλικία των 3 και 4 τα παιδιά εξελίσσονται διανοητικά και αυτό δεν ειναι πάντα εύκολο να το εντοπίσεις και τα να το καταδείξεις, μιας και λείπουν οι “μεγάλες στιγμές” προετοιμάζονται όμως εντυπωσικές αλλαγές” γράφει η κα Καρατζογιαννη και συνεχίζει το αρθρο της, δίνοντάς μας στοιχεία βασισμένα στους ειδικούς. Επιγραμματικά λοιπον θα σας αναφέρω τί γράφει:

Λέει αστεία: η αίσθηση του χιούμορ θα γίνει πιο φανερη σε αυτή την ηλικία καθως πειραματίζεται με λέξεις που φτιάχνει μονο του, γκριμάτσες κτλ καθως και είναι σε θέση να αναγνωρίσει μια ασυνηθιστη και παλαβή ενέργεια, κάτι δηλαδή που θα προκαλέσει πολύ γέλιο

Φτιάχνει σύνθετες προτάσεις: Ενα παιδί 3 ετών ξέρει γύρω στις 500-1000 λέξεις, ενώ ένα 4χρονο γνωρίζει μερικές χιλιάδες. Παλιότερα έλεγε αυτό που ήθελε με όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικό τρόπο (πχ μπανάνα. τώρα), πλέον στα 3 φτιάχνει ολοκληρωμένες προτάσεις και μεχρι τα 4 θα ενώνει πολλές φράσεις μαζί για να σας εξιστορήσει με μια ανάσα τις περιπέτειες της μέρας του.

Επικοινωνεί καθαρά: Υπάρχει ένας πρακτικός κανόνας που λέει ότι ένας άγνωστος θα πρέπει να καταλαβαίνει ένα 3χρονο περίπου κατά 75% και ένα 4χρονο κατά 90% ή και παραπάνω. Αν η άρθρωση του παιδιού σας δεν είναι ακόμη καθαρή, προσπαθήστε να καταλάβετε αν οι μύες του στόματός του λειτουργούν σωστά. Ενδείξεις μη αναπτυγμένων μυών είναι η δυσκολία να φάει, να πιει, να φιλήσει ή να προκαλέσει το χαρακτηριστικό ήχο αποδοκιμασίας με το στόμα και την γλώσσα.

Ακολουθεί σύνθετες οδηγίες: Σε αυτη την ηλικία μπορει να ακολουθήσει οδηγίες με πολλά ζητουμενα – κια δεδομενου οτι τα 3χρονα και τα 4χρονα, απολαμβανουν να ευχαριστουν τους αλλους, ανταποκρίνονται καλά σε αυτό. Ωστοσο χρειαζονται καθοδηγηση οποτε καλυτερα να ειστε οσο πιο σαφης γινεται.

Συνεργαζεται με φιλους του: Τα παιδια προσχολικης ηλικιας πραγματικά αφήνονται στο φανταστικο παιχνιδι με τους φιλους τους. Οχι μονο εχουν πλουσια φαντασία και πιο αναπτυγμενες γλωσσικες ικανοτητες ωστε να εκφραζουν τις ιδεες τους, αλλα μαθαινουν και να περιμενουν την σειρα τους τοσο στο παιχνιδι οσο και σε μια συνομιλία

Παιζει παιχνιδια εκτο σπιτιού: Ειναι η καταλληλη ηλικια για απλα παιχνιδια στον καθαρό αέρα πχ ποδοσφαιρικες πασες στον κηπο. Επιπλεον σε αυτη την φαση τα παιδια μπορουν να κατανοησουν κανονες παιχνιδιων οπως κρυφτο, ενω αρχιζουν να πιανουν το νόημα του δικαιο παιχνιδιού.

Εγώ θα συμπληρώσω ότι μπορεί κάποια παιδάκια να κάνουν καποια πραγματα (απο τα παραπάνω και οχι μονο) γρηγοροτερα ή αργοτερα απο καποια αλλα. Αυτο εχει να κανει με το παιδί, το χρονο που του αφιερωνουμε, τις συνθηκες περιβαλλοντος στο οποιο μεγαλωνει. Δεν υπαρχει λογος πανικού. Ας ξερουμε μονο τα ορια που δινουν οι ειδικοι (π.χ. μεχρι – λεμε τωρα- 15 μηνων πρεπει να εχει περπατησει. Αν πλησιαζει ο καιρος των 15 μηνων και το παιδι δεν τα εχει καταφέρει) και αν πλησιασουν ή τα εχουν ξεπερασει τοτε να κινηθουμε αναλογα

Διαβασα ότι…»δεν τρωει λαχανικα;»

 

 

έρευνες έχουν δείξει ότι 10 συνεχόμενες μέρες έκθεσης σε ενα λαχανικό αύξησαν την αποδοχή των παιδιών και παράλληλα αυξήθηκε η προθυμία τους να δοκιμάσουν και άλλα λαχανικά. Ακόμη και αν έχετε εξαιρέσει μια τροφή απο το διαιτολόγιό του επειδή επιμένει οτι δεν του αρέσει, καλό είναι να την επανεμφανίσετε μετά απο ένα διάστημα (παιδί και νεοι γονείς)

Θελετε να κρατησετε τα πρωτα του παπουτσακια για πάντα;

Το υλικό Powertex δεν το έχω δουλέψει. Το έχω δει όμως να διαφημίζεται στα περιοδικά. Σκεφτείτε οτι παιζει τον ρόλο του σκληρυντικού για δημιουργια κατασκευών. Παρόλα αυτά ψάχνοντας κάτι, έπεσα στο ακόλουθο link απο οπου μπορείτε να πάρετε πληροφορίες: http://www.powertex.gr/index.php

Η πρώτη μας ιδέα είναι για να κρατήσετε ενθύμιο τα παπουτσάκια του μωρού σας ή να φτιάξετε ένα όμορφο, χειροποιητο και μοναδικό δωράκι. http://www.tvcrafts.gr/video/6

Μπραβο στις κοπέλες του www.tvcrafts.gr, το οποίο είναι το πρωτο διαδικτυακό κανάνλι σε ποιότητα HD που μας δείχνει βήμα βήμα διάφορες κατασκευές. Μέχρι τώρα τα συναντούσες σε ξένα sites με τα γνωστά προβλήματα της μετάφρασης και της περιγραφής των υλικών. Τώρα όμως υπάρχει μια ωραία προσπάθεια στα ελληνικά για όσους ενδιαφέρονται!

Και τι μαγειρεύουμε στο πάρτυ;

 

 

Happy Birthday to you

Διαβάζοντας ένα άρθρο της κας Ελένη Καραγιάννη για το περιοδικό Mommy, σκέφτηκα να σας αναφέρω επιγραμματικά τις συμβουλές που μας δίνει για να οργανώσουμε την όμορφη αυτή στιγμή του παιδιου μας.

Αφήστε το να σας βοηθήσει: βάλτε το να γράψει τις προσκλήσεις ή εαν δεν ξέρει ακόμα να γράφει, να κάνει μια ζωγραφιά. Μπορεί να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε τα πιάτα στον μπουφέ και να φουσκώσει τα μπαλόνια. Εαν το πάρτι γίνεται στο σπίτι σας, είναι πολύ σημαντικό να του ζητήσετε να επιλέξει τα πιο “πολυτιμα” απο τα παιχνίδια και τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποια θα βάλετε σε απρόσιτο απο τα παιδιά μέρος, ώστε να μην έχετε δράματα στην περίπτωση που κάτι χαθεί ή καταστραφεί

Η ιδανική guest list: Υπάρχει ενας “κλασικος” κανόνας των πάρτι, που λεει οτι ο ιδανικός αριθμών καλεσμένων ειναι ισος με την ηλικια του παιδιου που προσκαλεί. Ακομα και αν σας φαίνεται αδύνατο, προσπαθήστε τουλάχιστον να μην ξεφύγετε εντελώς απο τον κανόνα. Σε γενικές γραμμές, 7-8 παιδάκια – εκτος απο το δικό σας –  ειναι υπεραρκετά

Η πρόσκληση: Ενημερώστε τους καλεσμένους σας 2 εβδομάδες πριν απο το παρτι. Αν ο χωρος του παρτι ειναι καποιος παιδότοπος, αναφέρετε οτι θα πρεπει να σας απαντησουν μεχρι καποια συγκεκριμένη μέρα αν θα καταφερουν να ερθουν, ωστε να ενημερωσετε και τον παιδοτοπο εγκαιρα. Μην ξεχασετε οδηγιες, διευθυνση, ωρα προσελευσης καθως και την ώρα ληξης του παρτι, ιδιως οταν προκειται για μεγαλυτερα παιδια τα οποια οι γονεις τους θα αφησουν και θα επιστρεψουν αργοτερα να τα παρουν.

Η χρονική διάρκεια: τα παιδιά βαριούνται εύκολα, για αυτό τα παιδικά πάρτυ δεν πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια. Μια με μιαμιση ώρα ειναι αρκετή (για προσχολική ηλικία) και οχι παραπανω απο τρεις ώρες για μεγαλύτερα. Μην ξεχάσετε αν οι γονεις αφήσουν τα παιδιά, οταν τους πειτε τι ωρα τελειωνει το παρτι να ζητήσετε και ενα τηλέφωνο επικοινωνιας σε περιπτωση που κατι συμβει

Πλαστικά ποτηράκια: εκτος απο την κλασική χρήση σερβιρίσματος, μπορειτε να τα χρησιμοποιησετε ως μπολακια για τα σνακ που πεφτουν ευκολα απο τα πιατα πχ πατατακια κτλ, ή να τα γεμίσετε καραμέλες και να τους τα δώσετε φεύγοντας ή να τα χρησιμοποιήσετε στο παιχνίδι φτιάχνοντας τον μεγαλύτερο πύργο, τοποθετημενα αναποδα. Ο μεγαλύτερος κερδίζει! :)

Πρωτότυπα ποπκορν: πρωτοτυπήστε προσθέτοντας στα φρεσκοψημενα σας ποπκορν αλάτι με μυρωδικά (ρίγανη, σκορδο σε σκονη, θυμάρι), ή τριμμένη παρμεζάνα ή καστανή ζάχαρη και κανέλα!

Σκηνικό πολέμου ή στιγμές δημιουργίας; : Ποιός δεν έχει μαζέψει ΤΟΝ χαμό μετά απο ένα παιδικό παρτι; Ποιός δεν έχει απορήσει με την ικανότητά τους να βάζουν τα πάντα στα πιο απίθανα σημεία; Φροντίστε να έχετε προνοήσει και να εχετε οργανώσει δραστηριότητες ώστε να απασχοληθούν με ευχάριστο τρόπο, παρά να τα αφήσετε…ελεύθερα μεσα στο σπιτι να αναζητήσουν μονα τους τον πιο διασκεδαστικό τρόπο να περάσουν την ώρα τους. Το είδος των δραστηριοτητων θα εξαρτηθει απο τον χωρο που διαθετετε, τον αριθμο των παιδιών και την ηλικία τους. Η συμβουλή αυτή ειναι ακρως δοκιμασμένη απο την μητέρα μου χρόνια πριν. Δυστυχώς ή ευτυχώς όταν διοργανώνουμε ενα παρτι, δεν ειναι και ο πιο καταλληλος χρονος να χαλαρωσουμε με τις φιλες μας. Η διασκεδαση ειναι για τα παιδιά και σε αυτα πρεπει να επικεντρωθουμε ωστε να μην θρηνησουμε “θυματα”. Υλικά και μη :)

savoir vivre: το παρτι μπορει να διδάξει στο παιδί καποιες πολύ σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες. Μια απο αυτες ειναι να το βοηθήσετε να γράψει  ενα ευχαριστήριο σημείωμα, για να το δώσει 1-2 μερες μετα στους φίλους του. Μια ωραία ιδέα είναι να συνοδέψετε το σημείωμα με μια φωτογραφία που θα απεικονίζεται ο μικρός καλεσμένος με το παιδί σας που το προσκάλεσε ώς ενθύμιο της ομορφης μερας που περασαν μαζι. Αντίθετα η συνήθεια που υπάρχει τα τελευταία χρόνια να δίνεται ενα δωράκι στα παιδιά, καθως φεύγουν, δεν ειναι υποχρεωτική. Τους χαρίσατε ήδη κάποιες ώρες γεμάτες διασκέδαση και αυτό θα  πρέπει να ειναι αρκετό. Εαν επιμενετε φροντιστ να ειναι κατι λιτο (ισως λιγες καραμελες και καποιο μπαλονι σε μια σακουλιτσα). Ενα πολυ ακριβό δωράκι μπορει να φερει σε δύσκολη θεση τους γονεις που ισως εφεραν οι ιδιοι κατι μικρότερης αξίας

Πάρτυ εκτος σπιτιού: εαν προκειται να κάνετε το πάρτυ σας εκτος σπιτιού, πριν επιλεξετε τον χωρο ελέξτε:

την καθαριότητα, την ασφάλεια, το μεγεθος του χωρου (ισως να χρειαστεί να “κλείσουν” ενα μερος αποκλειστικά για παιδιά μικρής ηλικίας ωστε να αποφυγετε ατυχηματα σε σχεση με τα μεγαλύτερα), την ευελιξια [(σε περιπτωση που θελετε (ή να προσθεσετε και )δικό σας μενου]

Low budget party: Το να περάσετε τέλεια δεν σημαίνει αναγκαστικά και πολλά έξοδα. Αποφασιστε απο πριν ποσα θελετε να διαθεσετε. Το κλειδί ειναι να αποφύγετε κινήσεις εντυπωσιασμού και να εστιάσετε στο τι θα εντυπωσιάσει τα παιδιά. Π.χ. θελετε μια τουρτα υπερπαραγωγη με την φωτογραφια του παιδιου σας τυπωμενη σε στρώση απο αμυγδαλόπαστα; Θα ήταν σίγουρα εντυπωσιακή, όμως μια απλή λευκή τούρτα στολισμένη με πολύχρωμα κουφετάκια δείχνει εξίσου λαχταριστή στα παιδιά και κοστίζει λιγότερο απο τα μισά χρήματα. Εαν κανετε το παρτυ σας μεταξυ των γευματων, δεν χρειαζεται να σερβιρετε φαγητο παρα μονο γλυκο και αναψυκτικο. Αν το κανετε μεσημερι ή βράδυ υπάρχουν και εκει ωραιες λυσεις!

Το βασικοτερο ειναι να ειστε χαλαροι και να το απολαυσετε πρωτα απο ολους εσεις.

Η μικρή μου εμπειρία (ως οικοδεσποινα αλλα και ως καλεσμένη) με έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι όταν γίνεται κατι με αγαπη και ενδιαφερον εχει εγγυημενη επιτυχια. Οταν κατι γίνεται για εντυπωσιάσμο, ή γιατί πρέπει και η διαθεση μας ειναι στα πατωματα, δεν πας να εχεις ολου του κοσμου τα καλα το αποτέλεσμα ειναι μια μεγαλη αποτυχία. Αυτος ο κανονας μου, βρισκει εφαρμογη σε καθε λογης εκδηλωση και δεν αφορα μονο τα παιδικα παρτι. Εκει, ενας λογος παραπανω να το κανουμε απο καρδιας ωστε να το ευχαριστηθει πραγματικα το ζουζουνακι μας!              

Σνακς

Ολοι θέλουν κάτι να τσιμπήσουν. Πόσο μάλλον τα παιδιά! Μερικές φορές δεν ξέρουν τι θελουν, άλλες φορές  το δικό τους θέλω δεν συμβαδίζει με το δικό σας. Μιας λοιπόν και δεν γίνεται να έχουν πάντα τα γνωστά αμαρτωλά σνακς με τις κενές – αλλά τόσο νόστιμες – θερμίδες εδώ είμαστε!

Το συγκεκριμένο άρθρο θα εμπλουτίζεται ανάλογα με την έμπνευση ή τις προτάσεις σας για εκείνες τις στιγμές που ούτε τα ίδια δεν ξέρουν καλά καλά τί θέλουν. Εσείς όμως ξέρετε! :)

  • φρούτα – συνηθισμένο αλλά τόσο σημαντικό!
  • ποπ κορν
  • σταφίδες
  • δημητριακά με ή χωρίς γάλα
  • σπιτικά κεκάκια τύπου μαφινς
  • magic power mix (ανακατέψτε δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σταφίδες κτλ, πλασάρετέ το αντίστοιχα και καλή του όρεξη)
  • παστέλι (ανάλογα με την δυναμη που εχουν τα δοντακια σας, εκτός απο το κλασικό υπάρχουν στο εμπόριο και πιο μαλακά)
  • τοστ
  • σταφιδόψωμο
  • γιαούρτι με μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
  • ξηρούς καρπούς
  • ψωμί με τυρί
  • ψωμί με βούτυρο και μέλι
  • special μαγικό φρουτοχυμό! -κάθε τόσο μαζεύω κόρη και ανιψιό και είναι η ώρα του μαγικού χυμού!!! Διάφορα φρούτα, γάλα, μέλι, γερό χτύπημα, ποτήρια σε αναμονή, καλαμάκια και μετρήστε χρόνο! Μονορούφι το κατεβάζουν και ζητάνε και δεύτερο! Είναι τέλειο, δοκιμάστε το και για εσας. Προσθέστε και παγο πριν τα ανακατεψετε – αναλογα το μπλεντερ σας – και ….στην υγεια σας!
  • παξιμαδάκια λαδιού

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: πολλοί παιδίατροι λένε ότι τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν ξηρους καρπους μετα τα 3-4 χρόνια. Οι λόγοι ειναι δυο: αλλεργίες και πνιγμός.

Η χρήση τους σε παιδιά μικρότερα απο αυτές τις ηλικίες είναι καθαρά δική σας απόφαση. Οι παραπάνω ιδέες αποτελούν προτάσεις και όχι προτροπές. Η συχνότητά τους καθώς και οι ποσότητες καθορίζονται απο εσας και αν έχετε απορίες, σε συνενόηση με τον γιατρό σας. Η χρήση τους, δεν θα πρέπει να γίνεται χωρις την επιβλεψη απο ενήλικα. Παρακαλώ ενημερωθείτε απο τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει 

Εμείς τρώμε ξηρους καρπους ήδη απο νωρίς σχετικά. Αναμφισβήτητα είναι σπουδαία τροφή για τον οργανισμό μας και την ανάπτυξη ενός παιδιού. Οταν αποφασίσετε να δωσετε στο παιδι σας, μην παραλειψετε και τα Brazil Nuts :)

Μεχρι την επομενη εμπνευση…. καλα τσιμπολογήματα :)