Archive | 5 Δεκεμβρίου, 2012

Πώς επηρεαζει ο παραγοντας ρεζους την εγκυμοσυνη;

Οσες μαμαδες με ρέζους αρνητικό θα γνωρίζουν ήδη οτι σε περιπτωση εγκυμοσυνης ο παραγοντας αυτος παιζει σημαντικό ρόλο.

Οσες ακομα δεν εχετε μπει σε αυτη την διαδικασία θα πρεπει να γνωριζετε οτι στην εγκυμοσυνη ειναι απο τα πρωτα πραγματα που πρεπει να εξακριβώσετε. Aν έχετε αρνητικό ρέζους και ο σύντροφός σας επίσης αρνητικό ή αντίστοιχα θετικό, τότε καμμια αλλη «κινηση» πρεπει να γινει. Αν όμως, ο σύντροφός σας έχει ρέζους θετικό υπάρχουν πολλές πιθανότητες και το έμβρυο να έχει ρέζους θετικό. Eπομένως, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας θα αντιμετωπίζει το έμβρυο ως «ξένο».

Aν η μαμά έχει ρέζους αρνητικό και ο μπαμπάς ρέζους θετικό, το μωρό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει ρέζους θετικό. Aυτή η ασυμβατότητα ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, συνήθως, δεν αποτελεί πρόβλημα για την πρώτη εγκυμοσύνη, αρκεί αιμοσφαίρια του μωρού να μην περάσουν στη μητέρα μέσω του τοκετού. Aν γίνει αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, ως φυσιολογική αντίδραση, θα «φτιάξει» αντισώματα ρέζους. Aν η ίδια γυναίκα συλλάβει ξανά μωρό με ρέζους θετικό, τότε αυτά τα αντισώματα θα κινηθούν για να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού που έχουν αντιγόνο ρέζους. Aνάλογα με τα επίπεδα των αντισωμάτων της μητέρας μπορεί να προκληθεί από ήπιας (αν είναι χαμηλά) έως βαριάς μορφής (αν είναι υψηλά) αναιμία στο έμβρυο, καθώς και άλλα προβλήματα.

H λύση

Tο «κλειδί» για να προστατευτεί το έμβρυο από τα αντισώματα της μητέρας είναι φυσικά η πρόληψη της ανάπτυξης αυτών των αντισωμάτων. Mια ουσία με το όνομα ανοσοσφαιρίνη Rh ή Rhogam μπλοκάρει τη δημιουργία των αντισωμάτων, καθώς εντοπίζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με το αντιγόνο ρέζους και τα αποβάλλει πριν το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας αντιδράσει. H ανοσοσφαιρίνη χορηγείται από το γιατρό την 28η εβδομάδα ως εμβόλιο στην έγκυο με ρέζους αρνητικό, ενώ άλλη μια δόση χορηγείται μέσα σε 72 ώρες από τον τοκετό αν το μωρό έχει ρέζους θετικό.

Aνοσοσφαιρίνη χορηγείται και μετά από αποβολή, εξωμήτριο κύηση, αμνιοκέντηση, αιμορραγία της μήτρας ή τραύμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα σε μελλοντικές εγκυμοσύνες.

 

Tο γνωρίζετε αυτό;

Aν δεν χορηγηθεί ανοσοσφαιρίνη στη μητέρα με ρέζους αρνητικό κατά τη διάρκεια της πρώτης της εγκυμοσύνης, της γίνονται εξετάσεις στη δεύτερη, που θα δείξουν αν έχει αναπτύξει τα αντισώματα που μπορούν να προσβάλουν ένα ρέζους θετικό έμβρυο. Aν έχει τα αντισώματα, πρέπει να γίνει αμνιοκέντηση στο έμβρυο για να διαπιστωθεί ο τύπος του αίματός του. Tο πρόβλημα είναι αν διαπιστωθεί ότι έχει ρέζους θετικό· τότε η μητέρα παρακολουθείται τακτικά για να διαπιστώνει ο γιατρός σε τι επίπεδα βρίσκονται τα αντισώματά της. Aν αυξηθούν επικίνδυνα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση του εμβρύου και αν αυτό απειλείται γίνεται μετάγγιση αίματος ρέζους αρνητικού μόλις γεννηθεί το μωρό. Aν η ασυμβατότητα είναι σημαντική, μπορεί να γίνει μετάγγιση όσο το έμβρυο είναι ακόμα στη μήτρα. Aν η ασυμβατότητα μητέρας και μωρού είναι ήπια, η μετάγγιση μπορεί να αποφευχθεί, αλλά ο γιατρός πρέπει να είναι έτοιμος για κάθε περίπτωση.

 

 

πηγή: http://www.goneisonline.gr/articles/rezoysposo-arnitiko-einai

Εξελιξεις απο την προσπαθεια της μικρής Ιωάννας

Μπορεί στην τελευταία ανάρτησή μας να ειχα κοινοποιήσει οτι η Ιωάννα δυστυχώς πέταξε απο την αγκαλιά της μαμάς της, το μπλογκ της όμως συνεχίζει φυσικά να υπάρχει και θα υπάρχει μεχρι να πληροφορηθούν όσο γινεται περισσότεροι ανθρωποι για το SMA.
Μην ξεχνάτε οτι “Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες 1 στους 35 στη λευκή φυλή είναι φορέας του γονιδίου. Με λίγα λόγια η πιθανότητα να γεννηθεί ένα παιδί με SMA είναι περίπου 1 στις 5000. Είναι η πιο συχνή “σπάνια” γενετική ασθένεια και είναι η νούμερο 1 γενετική αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 2 ετών
Η μαμα Βίκυ έλαβε ενα e-mail απο την κ. Κυριακή Κέκου. Είναι η υπεύθυνη βιολόγος για τη διάγνωση και την πρόληψη της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας στο Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ Εμ Καναβάκη.
Οσοι παρακολουθουν το μπλογκ εχουν διαβασει περιπτωσεις γυναικολογων που σε ερωτησεις τυπου “γιατρε να κανουμε ελεγχο για το SMA;” οι απαντησεις είναι “ελα μωρεεε ξερεις ποσα υπαρχουν αν θες να ψαχτεις;”
Βρε γελοιε! Οταν σου λεει οτι ενας στους 35 ειναι φορεας συνειδητοποιειτε ποσο μικρο ποσοστο ειναι αυτο;;;
Κοριτσια παρακαλω! Αν λαμβανετε τετοιες απαντησεις αλλαξτε γιατρο! Μην δισταζετε. Οταν υπαρχουν γιατροι των οποιων η αμοιβη καθοριζεται απο τον τυπο του δωματιου που θα μεινετε !!!!!! και εχουν και τετοιες απαντησεις γιατι πηγαινετε παλι στους ιδιους;;;
Η κα Κεκου προς τιμης της επισημανει το προβλημα “Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 250 προγεννητικούς ελέγχους και έχουμε διαγνώσει περίπου 230 παιδιά με SMA, που όταν τα ανακοινώνουμε σε συνέδρια ή στις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας είναι απλώς μικροί αριθμοί(;) που δεν τους εντυπωσιάζουν. Όμως όπως συμβαίνει και με όλες τις δύσκολες καταστάσεις αυτοί που ευαισθητοποιούνται τελικά είναι και αυτοί που τις βιώνουν.
Ο λόγος που σας γράφω είναι πως ότι δεν μπορέσαμε εμείς να κάνουμε τα τελευταία χρόνια σε συνέδρια και ανακοινώσεις για την ευαισθητοποίηση των γυναικολόγων (ακόμα την περιμένουμε) την έκανε η ιστοσελίδα της μικρής Ιωάννας σε λίγους μήνες! Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εκπληκτική και έρχονται όχι ενημερωμένοι από γιατρούς αλλά από την “Ιωάννα” όπως λένε.”
Το mail ολοκληρο μπορειτε να το διαβασετε στην τελευταια αναρτηση του μπλογκ της Ιωάννας

Αυτο που πρεπει να διαδωσουμε και σας παρακαλω να συμβαλετε με την προωθηση του, ειναι οτι θα πραγματοποιηθουν 2 διαλεξεις με θεμα

«Κι’ όμως το DNA σας γνωρίζει….» που θα αφορούν στην πρόληψη του SMA και άλλων 100 γενετικών ασθενειών. Θα λαβουν μερος στα  Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη τις παρακάτω ημερομηνίες.
  1. Τετάρτη 12/12/12 και ώρα 18:30,
    Κεντρικό κατάστημα, Πανεπιστημίου και Αμερικής, Αθήνα
  2. Δευτέρα 17/12/12 και ώρα 18:30,
    Κατάστημα Κηφισιάς, Κηφισίας 268, Κηφισιά.

KEEP SMILING & KEEP FIGHTING